Zanniyyat ne demek?
(ﻇﻨّﻴّﺎﺕ) i. (Ar. ẓannі > ẓanniyye ẓanniyyāt çoğul eki -āt ile, ẓanniyye “varsayıma dayanan şey”den) Varsayımlara dayanan ve kesin olarak bilinmeyen şeyler.
Bedihiyyat ne demek?
Mantık terimi, zihnin herhangi bir kanıta ihtiyaç duymadan apaçık ve kesin olarak kabul ettiği ifadeleri ifade eder. Mantık ve felsefeden, zihnin gerekli olarak kabul ettiği kesin bilgi içeren ifadeler için kullanılan bir terim.
Makbulat ne demek?
Doğruyu söyleyenin yetkisine dayanan yargı. Kıyas türlerinin uygulama alanları için mantıksal bir terim. Mantık ve felsefede, çeşitli şüphe derecelerini ifade eden ifadeler için kullanılan bir terim.
Müsellemat ne demek kelam?
Bir tartışma sırasında kullanılan ve daha önce karşı tarafça doğru kabul edilen bir ifadeyi tanımlayan terim.
Hadsiyyat ne demektir?
Felsefe ve mantıkta zihnin hads yoluyla vardığı ve genellikle kesin kabul edilen yargılar için kullanılan bir terim. Entelektüel sezgi, bir düşünce nesnesinin doğrudan ve herhangi bir niyet veya seçim olmaksızın aniden kavranmasıdır.
Vehmiyyat ne demek?
Vehmiyyât: Zihnimiz yanılsama gücüne sahiptir. En temel özelliği fiziksel ve somut düşünmesi, ancak soyut düşünememesidir.
Zaruriyyat ne demek?
Genel olarak bir dinin amaçlarını ve özel olarak ibadet ve hukuk alanındaki dini hükümleri ifade eden bir terim. “Fıkıh” ve “usul al-fıqh” terimleri, Şeriat hükümlerinde yer alan veya akıl ve tecrübe ile bunlara uygun olarak belirlenen faydaları ifade eder.
Yakiniyyat ne demek?
Sözlükte “doğruluğu konusunda şüphe bulunmayan bilgi, kesin inanç” anlamına gelen yakī kelimesinin izafî şekli olan yakīnî kelimesinin çoğulu olan yakīniyyât, doğruluk derecesi kesin veya kesine yakın olan sözler için kullanılır.
Haciyyat ne demek?
Fıkıh terimi, bireysel veya toplumsal yaşam için gerekli olmayan, ancak onun düzgün işleyişini sağlamaya yarayan kuralları ifade eder. Genel olarak bir dinin amaçlarını ve özel olarak ibadet ve hukuk alanındaki dini kuralları tanımlayan bir terimdir.
Mücerrebat ne demek?
Mantık terimi, deneyime dayalı ve tekrarlanan deneyler sonucu varılan yargı anlamına gelir.
Müşekkek ne demek?
Bu bağlamda, ne eşanlamlı ne de eşdeğer oldukları ve hangi ismin dahil edilmesi gerektiği konusunda şüpheler olduğu için, ikisinin arasında kalan bir isim kategorisi ortaya çıkmıştır. Bunlara Musekkek denir.
Müşahedat ne demek?
(ﻣﺸﺎﻫﺪﺍﺕ) i. (Ar. muşāhede’nin -āt çoğul ekiyle muşāhedāt’tır) görülen, gözlenen, müşahede edilen şeyler: Kısacası, eve gider gitmez bütün gözlem ve müşahedelerimi anlattım (Ahmet Râsim).
Zanniyat nedir?
Entelektüel sezgi, düşünce nesnesinin doğrudan ve herhangi bir niyet veya tercih olmaksızın aniden kavranmasıdır.
Cedele ne demek?
Ona göre Cedel, “çelişkiler doktrini” anlamına gelir ve tartışma yoluyla reddedilmesi gereken herhangi bir görüş veya tezin imkânsız ve saçma olduğunu ortaya koymak için kullanılır.
Hulfi kıyas nedir?
Hulf, bu özel kullanımıyla mantık ilminde kıyasın bir türü olarak karşımıza çıkmakta ve delillerin temelini oluşturmaktadır.
Yakiniyyat ne demek?
Sözlükte “doğruluğu konusunda şüphe bulunmayan bilgi, kesin inanç” anlamına gelen yakī kelimesinin izafî şekli olan yakīnî kelimesinin çoğulu olan yakīniyyât, doğruluk derecesi kesin veya kesine yakın olan sözler için kullanılır.
Zanni ne demek din?
Varsayımsal bilgi, kesin olmayan bilgi anlamına gelir. Ancak bilim insanları arasında, dini konularda, özellikle pratik konularda, kişinin kendi koşullarını karşılayan varsayılan bilgiye dayanmasının mümkün olduğu konusunda fikir birliği vardır.
Zannı galibi ne demek?
Ancak toplumsal hayatın doğal bir koşulu olarak, özellikle pratik konularda doğru bilgiye ulaşmak çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Böyle bir durumda mükellefin doğru gördüğü bilgi hükmün esası haline gelir. Bu kanaat oluşturma durumuna doktrinde zann-ı muzaffer veya galebetü’z-zann denir.
Zanni farz ne demek?
“Farz” terimi, “olmadığı takdirde geçerliliği kaybolacak durum veya eylem” anlamında kullanıldığı gibi, bazen kesin bir delille ispat edilemeyen eylemleri de içine alır ki, buna “zanni farz” denir.